Problematika obroka se provlači kroz sve pore naše zajednice. Kada se uđe malo dublje u cijelu priču dolazimo do činjenice da je jedan od osnovnih problema – priprema kuhanja obroka.
I kao takav kuhani obrok – posebice ručak predstavlja najveću dragocjenost kvalitetne i uravnotežene prehrane.
Izazovi s kojima se susreću današnje obitelji su mnoge.
Prva i najveća je vrijeme i logistika.
Obaveza kuhanja ručka i dalje je najčešće na ženi tj. mami. A s druge strane velik broj žena radi i potrebni su dodatni napori kako bi redovitost kuhanog obroka opstala.
Svakako da organizacija i priprema unaprijed uvelike može pomoći u tome.
Okvirni ili detaljni plan za tjedan koji dolazi.
Kada znate što ćete kuhati, onda imate i spremne namirnice i odredit ćete i vrijeme kada ćete to raditi. Samim time velika je vjerojatnost da će se kuhanje i realizirati.
Stara poslovica kaže da je priprema pola posla, tako nekako vrijedi i ovdje.
Niže Vam stavljam primjer jednog tjednog obiteljskog menija koji može poslužiti kao ideja za vaše kućanstvo.
Ponedjeljak: juha od junećeg mesa s kuhanim krumpirom i povrćem (mrkva, grašak, brokula) i zakuhana tjestenina.
PS. Obavezno raditi kuhanje za 2 dana. Znači dodati duplu količinu mesa
Utorak: juha od jučer, dodati svježe povrće (narezana mrkva, brokula, koraba). Odliti malo juhe i zakuhati rižu koja će biti prilog.
Srijeda: piletina na grill tavi, uz to dinstani šampinjoni i pire krumpir
Četvrtak: bolonjez tjestenina + salata od cikle
Petak: Juha od blitve i krumpira. Riba iz pećnice + pečeno povrće i pečeni krumpir
Subota: Varivo od leće i povrća (mrkva, krumpir) sa slaninom i vržolom.
Nedjelja: pečeno meso s krumpirom iz pećnice
Kada imate ovako spreman raspored jela, ne razbijate glavu s vječnim pitanjem koje muči sve domaćice „Što ćemo sutra jesti?“
Možete unaprijed pripremiti povrće, meso i ostale namirnice.
Možete dio obroka pripremiti večer prije ako znate da Vas sutra čeka zgusnut raspored.
I samim time puno je veća vjerojatnost svakodnevnog kuhanja obroka za obitelj.
Ovakav obrazac ponašanja je ulaganje u budućnost. Ulaganje u stvaranje navika za sve ukućane. Mi odrasli se navikavamo na svakodnevno kuhano i s vremenom smo „ovisni“ o tome. Uz to ovo je primjer djeci kako bi to trebalo izgledati, učimo ih kako izgleda svakodnevnica koja i će i njima biti baza za budućnost.
Ovdje vidimo da kvalitetna prehrana nije samo izbor namirnica. Kvalitetnu prehranu čini svakodnevno i redovito kuhanje, kuhanje na pravilan način. Odnosno kuhana i pečena jela kao osnovni izbor obrade namirnica.