Večera je zadnji obrok u danu i često ljudima zna zadavati „glavobolje“.
To bude zbog manjka ideja, pa često to budu neka nezdrava jela i nešto što je jako brzo gotovo. Npr. Hrenovke, pomfri i jaja na oku, pašteta na kruhu….
Jer vlada neka stigma da ako je obrok zdrav da mu dugo traje priprema.
Druga problematika večere je što dobar dio ljudi muku muči s njime jer im hrana u popodnevnim satima teško padne na želudac, izaziva kiselinu, gastritis, ukratko osjećaj boli i nelagode.
Kako tome doskočiti, pomoći će vam ovaj članak gdje ćete dobiti smjernice što je važno za pripremu brze i zdrave večere, i na kraju krajeva i same ideje.
Kao što smo iz dosadašnjih članaka i edukativnih predavanja vidjeli, veliku ulogu u kvalitetnoj i raznovrsnoj prehrani igra organizacija i dostupnost namirnica.
Ako unaprijed znate što ćete kuhati, vjerojatno ćete se organizirati da te namirnice i kupite u dućanu, a onda ćete ih i upotrijebiti za izradu obroka.
Ne treba to biti kompleksan unaprijed izrađen plan prehrane, barem okvirno.
NPR.
Ideja za 1 tjedan
- Omlet od jaja, uz to konzerva cikle
- Svježi sir i vrhnje
- Gusta juha od povrća (što imate u frižideru) i crvene leće
- Svježi sir i vrhnje, uz to salata
- Namaz od kuhanog jaja i vrhnja koji ćete imati za 2 dana
- Dinstani šampinjoni i kuhani krumpir
- Biskvitni kolač (npr. Banana bread)
Potrebne namirnice:
- Jaja
- Konzerva cikle
- Svježi sir
- Kiselo vrhnje
- Nekoliko vrsta povrća (mrkva, poriluk, tikvica, špinat, zelena salata)
- Crvena leća
- Šampinjoni
- Krumpir
- Starije banane
Ne morate se ovoga držati slijepo, naravno da vam može pasti na pamet neka druga kombinacija, ali imajte te namirnice u frižideru kroz tjedan i kada ga otvorite, sjetit ćete se popisa i napraviti neku kombinaciju.
Druga problematika vezana uz večeru jest „lakoća obroka“.
Veliki broj ljudi ne može si dopustit da za večeru jedu nešto teško, masno.. reklo bi se agresivno za večeru.
U tom slučaju, odmaknite se od naučenihj obrazaca… probajte nova jela.
Npr.
- Guste juhe od bilo kojeg povrća kojeg imate u hladnjaku i krumpira.
- Fermentirane mliječne proizvode s pahuljicama
- Pšenični griz na biljnom mlijeku
- Pura s jogurtom
- Kompoti od voća
Dajte tijelu lagan obrok koji se neće mučiti da ga razgradi. Jer kako dan ide kraju, tijelo je umorno i dio populacije teže probavlja hranu. Prihvatite svoje tijelo takvo i živite u skladu s njime.