Obrok prije i poslije treninga

Sportski nutricionizam je jednu stepenicu kompleksniji od populacijskog nutricionizma jer osim o ulozi prehrane u zdravlju i održivosti pojedinca govorimo i o ulozi prehrane kako bi pojedinac imao bolji sportski rezutlat. Posljedično, kako bi bio brži, izgradio više mišićne mase, bio izdržljiviji….

Važan dio cijele te priče je obrok oko fizičke aktivnosti, odnosno prije i poslije treninga.

Obroci koji pobuđuju najviše znatiželje kod sportaša, ali i šire zajednice.

Posebno je tu fokus na obroku poslije treninga tzv. recover mealu jer je poznato da dolazi do oštećenja mišićnog tkiva za vrijeme treninga, te je prehrana prva intervencija.

U široj populaciji dosta su popularni proteini kao obrok nakon treninga. Upravo jer znamo da dolazi do oštećenja mišića, a mišiće izgrađuju proteini i onda je najlogičniji korak uzeti proteine kako bi djelovali pozitivno na mišićnu masu.

Prehrambena industrija je iskoristila tu znanstvenu spoznaju i danas na tržištu imamo veliku prodaju, pa i potrošnju suplemenata proteina koje sportaši (i profesionalni i rekreativci) konzumiraju nakon treninga. Predvodnik je najpopularniji whey, i različite inačice istog. 

S druge strane, važno je napomenuti jednu važnu spozaju, a to je da idealni oporavak čini obrok sastavljen od sva 3 makronutrijenta, te da ugljikohidrat tu igra posebno važnu ulogu.

Skupina znanstvenika iz Kanade koja se isključivo bavi „recover meal“-om, odnosno obrokom nakon treninga je osmislila model – 4 R’s odnosno 4 R za idealan Recover (oporavak).

1. Rehydrate (rehidracija)

2. Refuel (obnova potrošenih zaliha glikogena – odnosno unos ugljikohidrata)

3. Rebuild (obonova mišićnog tkiva – unos proteina)

4. Reinforce (nutritivna obnova – unos vitamina i minerala koji sudjeluju u smanjenju oksidativnog stresa, upalnih procesa i za finu regulaciju organizma).

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*