Problem koji muči različite populacije, od mališa do starijih osoba. Što kada netko ne voli neku namirnicu.
Prvo, nije ni potrebno da volite sve. Imamo toliki izbor hrane da nema potrebe da volimo baš sve. S druge strane, nije dobro da izbacujete cijele grupe namirnica. To je druga krajnost koja dugoročno nije dobra za zdravlje.
Koje namirnice ljudi najčešće izbjegavaju?
Povrće je broj jedan, kod djece skoro pa pravilo da je to prvo što ne vole, ali i kod odraslih je isto na 1. mjestu. Često to bude riba i riblji proizvodi. U nekim slučajevima imamo situaciju da osoba izbjegava i voće i povrće. Dugoročno takva prehrana može dovesti do malnutricije, do manjka vitamina i minerala, slabljenja imuniteta, poremećaja u probavi…
Kako tome doskočiti?
1. Mijenjajte recepte
Možda određenu namirnicu radite uvijek na isti način, a ona takva pripremljena nije vam ukusna. Primjer: osoba ne voli kuhanu blitvu i krumpir. Probajte tu blitvu pripremiti i na druge načine. Kada radite štrudlu od sira, ubacite u nju malo blitve ili napravite smoothie s par listova blitve ili napravite gustu juhu od blitve i krumpira. Ovakvim pristupom otkrit ćete skroz drugu dimenziju te iste namirnice. Možda vam je sama struktura te namirnice problematična te ćete samim kašenjem rješiti svoj problem.
2. Maskirajte okus
Ako ne volite okus određene namirnice, dodajte ju u jelo ali u manjoj količini. Da ne dominira okusom.
Primjer: ne volite luk. Za početak ga koristite u jako malim količinama, četvrtinu od glavice. Tek toliko da se nađe tu. Samo da se naviknete i da ga s vremenom prihvatite. Jer okuse isto treniramo kao i sve drugo.
3. Maskirajte boje
Ova situacija bude česta kod djece, čim vide zeleno odmah odbijaju. Tu problematiku probajte riješiti kroz maskiranje boja. Da ne skuže da ima neke namirnice u jelu nemojte ju staviti u prevelikim količinama. Stavite ju jako malo, tek toliko i s vremenom povećavajte količinu.
4. Promjenite kombinaciju namirnica
Ljudi često kombiniraju „krive“ namirnice. Ili je jedna namirnica dominantna i jedina u jelu. Npr. Varivo od slanutka. Nije baš najfinije ako je jedini i dominantan. No ako dodate koju kockicu krumpira, mrkve ili šaku tjestenine pred kraj. Dobit ćete skroz novo jelo.
Iz gore napisanog, vidimo da je bitno izaći iz okvira, malo se opustiti i igrati. I s okusima i s kombinacijama. Pustite mašti na volju i vidit ćete, rezultati će biti za smazat.