Prehrana adolescenata

Kako pristupiti prehrani adolescenata? 

Samo razdoblje puberteta je vrlo buro i popračeno sukobima sa samim sobom, obitelji i okolinom. Kako u svemu tome privoliti svog adolescenata na koliko-toliko zdravu, uravnoteženu i kvalitetnu prehranu?

S druge strane, u vrijeme adolescencije osoba postaje svjesna sebe, svoje individue. Izlazi iz okrilja roditeljstva i počinje preuzimati odgovornost za svoje postupke, pa tako i za svoje tijelo. U prehrambenom smislu može sama odlučiit što jesti i zna zašto to jede.

To je ključno razdoblje kada se mladom čovjeku može ukazati na važnost pravilne i zdrave prehrane, na primjerima mu se može pokazati da može riješiti niz svojim „problema“ upravo s prehranom. Od kvalitete kože i kose, bolje i brže probave, do regulacije težine. I za dječake i za djevojčice ima tema koje ih zanimaju. Dječaci počinju biti zainteresirani za mišićnu masu, dok djevojčice počinju paziti na izgled i važna im je vitkost tijela. I tu se mogu postaviti dobri prehrambeni temelji.

S jedne strane izrazito burno i teško razdoblje, s druge strane idealno razdoblje za probuditi interes adolescenata za prehranu.

POVEĆANJE MIŠIĆNE MASE

Hrana koju unosimo sastoji se od 3 makronutrijenta (ugljikohidrati, proteini i masti). Proteini su ti koji su zaslužni za građu. Oni su ti koji izgrađuju naše tijelo, samim time i mišićnu  masu.

Ova činjenica može biti izvrsna prilika kako adolescente privoliti da unose hranu bogatu proteinima. Potrebno im je ukazati koje sve namirnice imaju proteine. Da to nije samo meso. Ovo je prilika za unos GRAHORICA, MLIJEČNIH PROIZVODA, INTEGRALNIH ŽITARICA, PSEUDOŽITARICA.

Leća, slanutak, grašak, grah …. Namirnice koje su izvrsne za izradu variva. Jelo koje je savršen primjer izbalansiranog oborka, od izbora namirnica, do načina kuhanja.

Ovdje je primjer jednog oborka kojeg možete ponuditi vašem adolescentu.

PROTEINSKI RIŽOT

Sastojci:

1 poriluk

70 g riže, 

70 g crvene leće

150 g žutih mahuna

3 češnja češnjaka

kurkuma, papar, sol, maslinovo ulje

Priprema:

Mahune kratko skuhati u vodi, mogu biti I smrznute.
Na tavi dinstati poriluk na maslinovom ulju dok ne povene. Dodati rižu, leću i češnjak, podlijevati vodom, začiniti sa začinima (kurkuma, suhi peršin, papar, sol) pred kraj dodati mahune da se sve sjedini. Za kraj naribati parmezan i ukrasiti suhom rajčicom

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*